ΕΦΚΑ: ΜΕΙΩΣΗ …ΠΡΟ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.

Ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής μελετά η κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενόψει της ΔΕΘ, όπου και θα ανακοινώσει ορισμένες εξ αυτών, δέχεται βροχή από προτάσεις από όλα τα υπουργεία. Μια από αυτές προβλέπει τη μείωση των εισφορών ΕΦΚΑ για αγρότες με εισοδήματα από 18.000 ευρώ και άνω, ενώ δεν αποκλείεται και η μείωση της φορολογίας για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Ταυτόχρονα παίζει ακόμα το σενάριο για θέσπιση ενός πλαφόν (κόφτη) στην αθροιστική επιβάρυνση για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ των αγροτών, μαζί και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών. Πριν από ένα χρόνο περίπου είχε πέσει στο τραπέζι εκ νέου το σενάριο για τη θέσπιση ενός «κόφτη» για τους αγρότες, που θα ενεργοποιείται όταν το συνολικό άθροισμα των επιβαρύνσεων από φόρους και εισφορές στον ΕΦΚΑ, έφτανε σε ένα ορισμένο ποσοστό επί του καθαρού εισοδήματός τους π.χ. 50-60%. Τότε, η συζήτηση ήταν πρόωρη και γίνονταν λόγος για ελαφρύνσεις στους αγρότες με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ το έτος, ενώ όλοι παρέπεμπαν στην ημερομηνίες μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

ΕΦΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Πλέον, το μέτρο αυτό επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως άλλωστε έχει αναφέρει πρόσφατα με δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος. Τις συζητήσεις αποκάλυψε μιλώντας την Τετάρτη στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Ώρα θερινή» και η υπουργός Εργασίας, κα Έφη Αχτσιόγλου. Ανέφερε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και φέτος και του χρόνου και υπάρχει χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων Π.Σ.Α.Θ.ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως ένα μίγμα φοροελαφρύνσεων, κοινωνικών παροχών και μειώσεων των εισφορών».

ΜΕΙΩΣΗ …ΠΡΟΣ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.

Ο Σύνδεσμος έφερε το θέμα σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2016 με τους κ. Κατρούγκαλο (τότε Υπ. Κοινωνικής Ασφάλισης) καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επισήμανε την …παγκόσμια πρωτοτυπία: Να συνδέεται η ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα ενώ ζητήθηκε η παραμονή του Ο.Γ.Α. ως ασφαλιστικού ταμείου για τους αγρότες, χωρίς την εμπλοκή άλλων κοινωνικών ομάδων (όπως γινόταν).

Παρ’ όλα αυτά, φτάσαμε σήμερα να επίκειται (;) η εξαγγελία μείωσης των εισφορών, όταν  μάλιστα είναι  ανεπίσημα γνωστό το αποτέλεσμα του Σ.τ.Ε. στο οποίο οδηγήθηκαν αγρότες με την συμμετοχή και Μελών του Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Θ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button