ΣΤΙΣ Α.Π.Ε. Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Κερδισμένους αλλά και χαμένους βγάζει η δύσκολη άσκηση αύξησης των τιμολογίων στο ρεύμα δίχως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, στην οποία επιδίδονται καθημερινά πλέον στο ΥΠΕΝ. Τα νούμερα της εξίσωσης δεν βγαίνουν, και οι χαμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι παραγωγοί ΑΠΕ.

 • Το θέμα από τον Γώργο Φιντικάκη (energypress)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” από τις συσκέψεις που γίνονται στο ΥΠΕΝ, η εξουδετέρωση της όποιας επίπτωσης θα έχει για τους καταναλωτές η αύξηση στο ρεύμα, μέσω ισοδύναμης μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ,  είναι πρακτικά αδύνατο να αφήσει αλώβητη την συγκεκριμένη αγορά.ΕΤΜΕΑΡ

Κάθε μια από τις μέχρι τώρα ασκήσεις οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα: Είναι τέτοια η διψήφια (απ’ ότι λέγεται) αύξηση που χρειάζεται να γίνει στα τιμολόγια, προκειμένου να ανασάνει η ΔΕΗ και να διαμορφωθεί ένα κάπως πιο καθαρό τοπίο, ενόψει της έκθεσης της Ernst & Young (24 Σεπτεμβρίου), ώστε η εξουδετέρωσή της μπορεί να γίνει μόνο με αντίστοιχες μεγάλες μειώσεις του ΕΤΜΕΑΡ, γεγονός που με την σειρά του προκαλεί ερωτήματα ως προς την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ.

Όσο και αν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ αναζητούν εκείνη την “χρυσή τομή”, που θα αφήσει τους πάντες ικανοποιημένους -δηλαδή τους καταναλωτές, την ΔΕΗ αλλά και τους “πράσινους” παραγωγούς- οι μέχρι τώρα συναντήσεις δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Όταν αφαιρούνται χρήματα από κάποιο κωδικό, πρέπει να αναπληρωθούν από κάποιον άλλο, και στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Στη ζυγαριά προφανώς των αποφάσεων, μεγαλύτερο βάρος έχουν οι πολλοί, δηλαδή οι καταναλωτές, παρά οι λίγοι, εν προκειμένω οι παραγωγοί των ΑΠΕ, και σε αυτή την λογική κινείται το ΥΠΕΝ. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει, όπως και η ανησυχία στον χώρο των ΑΠΕ.

“Δεν πρέπει επουδενί εκεί που είχαμε λύσει ένα πρόβλημα, να δημιουργήσουμε ένα άλλο“, λένε πηγές της αγοράς, και παραπέμπουν στα τελευταία επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), τα οποία δείχνουν ότι το “καθαρό” πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ διαμορφώθηκε τον Απρίλιο και το Μάιο στα 101 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το έτος υποχωρεί στα 184 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση του αποθεματικού, ύψους 70 εκατ ευρώ. Το τελευταίο όμως πρέπει βάσει νόμου να παραμένει στον ΕΛΑΠΕ ακριβώς για να μην επαναληφθούν τα ελλείμματα -ρεκόρ που είχαν εμφανιστεί την περίοδο 2012-2014 και τα οποία είχαν πλήξει έντονα την αγορά των ΑΠΕ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα 200 εκατ ευρώ που αναζητά η ηγεσία του υπ. Ενέργειας από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου, μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες (από το 13% στο 6%) να “εξουδετερώσουν” τις επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών από μια αύξηση κοντά στο 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Καταρχήν γιατί βασίζεται σε μια εκτίμηση που μπορεί στην πορεία να ανατραπεί, κυρίως όμως γιατί θα πρέπει να προηγηθεί η εκκαθάριση του ΕΛΑΠΕ με βάση τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είναι το “καθαρό” πλεόνασμα, και όχι το λογιστικό, αφού οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ γίνονται με υστέρηση περίπου 90 ημερών.

Τα 3 βήματα

Τα ζητήματα αυτά συζητώνται καθημερινά πλέον στο ΥΠΕΝ, με συμμετοχή και της ΡΑΕ, κι ενώ στο διάστημα του ενός περίπου μηνός μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχει τρέξουν συγκεκριμένες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τα παρακάτω βήματα :

Εκδοση υπουργικής απόφασης για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ, όπου κάποιες χρεώσεις, όπως για παράδειγμα των αγροτών, θα αυξηθούν.

Εκκαθάριση του λογαριασμού του ΕΛΑΠΕ. Καθημερινά μπαίνουν κάτω τα νούμερα, με την συνδρομή και του ΔΑΠΕΕΠ, προκειμένου να υπολογιστεί το ταμειακό και όχι το λογιστικό πλεόνασμα.
Προετοιμασία από την ΡΑΕ για την έκδοση της απόφασης αναπροσαρμογής των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ

“Είναι προφανές ότι όλ’ αυτά θα πρέπει να έχουν λυθεί σε διάστημα ενός μηνός, αναζητούμε τον τροπο να επιλυθεί η εξίσωση των αυξήσεων στο ρεύμα και να μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ, είναι προφανές ότι η άσκηση είναι δύσκολη, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ.

Το ίδιο σύνθετη είναι και η ανάκτηση από την ΔΕΗ των ΥΚΩ του 2011, ύψους 190 εκατ ευρώ, καθώς δεν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, “ψάχνουμε από κοινού με το υπ. Οικονομικών από που θα βρεθούν τα χρήματα”. Μπορεί η ΡΑΕ να έχει εγκρίνει το παραπάνω ποσό υπέρ της ΔΕΗ, ωστόσο παραμένει ένα ερώτημα πως και απο που, θα καταβληθεί στην επιχείρηση, δίχως και πάλι να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Related Articles

4 Comments

 1. ME TO ΔΕΞΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΥΠΟΖΥΓΙΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΣΩ ΕΤΜΕΑΡ ΚΑΤΑ ΤΗ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

 2. Επειδή έχουμε κοντή μνήμη να θυμίσω μερικά.
  1)Πριν 6-7 χρόνια μας κόψανε αυθαίρετα τις τιμές και μας βάλανε και πληρώσαμε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό
  2) Μέχρι πριν 5-6 χρόνια τέτοιο καιρό πληρωνόμασταν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους
  3) Το ταμείο του ΛΑΓΗΕ, παρ όλες τις περικοπές μας και τα μέτρα που τάχα πέρνανε , ήταν συνέχεια ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΟ.
  ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΌΝΙΑ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΑΝΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
  Διοικητής οργανισμού( ΔΕΗ – και μάλιστα εισηγμένη στο χρηματιστήριο), απαξιώνει καθημερινά τον οργανισμό, σε ποιο κράτος δεν θα παρέμβαινε εισαγγελέας και δεν θα απολυότανε αυθημερόν. Μόνο στην μπανανία.
  ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΖΗΣΑΜΕ ΠΡΙΝ 5-6 ΧΡΟΝΙΑ
  ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ(ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΚΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ) ΚΙ ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ.

  1. Tα καταλαβαινω οτι μας γραφει το afo αλλα σε μεγαλο βαθος μπερδευεται το μυαλο μου, μην με παρεξηγησετε, αν καταλαβα πρεπει να αυξηθουν τα τιμολογια της ΔΕΗ και για να μην αισθανθει ο κοσμος την αυξηση θα μας το παρει η ΔΕΗ απο το ΕΤΜΕΑΡ ?
   Ρε παιδια για ολα φταινε οι ΑΠΕ? απο εμας 3,6 % για βιομηχανους απο εμας ενα ποσοστο για ΔΑΠΕΕΠ απο ολους εμας τωρα παλι αρπαζουν για ολους τους αλλους και την ΔΕΗ?
   Ερωτω τωρα,αν δεν ηταν τα Φ/Β παρκα τα αιολικα Κ.Λ.Π. η ΔΕΗ δεν θα χρειαζοταν να ξοδεψει καποια ενεργεια (δηλαδη περισσορερα χρηματα) για να παραγει το ρευμα που παραγουν οι ΑΠΕ? αυτο οπως εγω εχω καταλαβει το πληρωνουμε ολοι εξτρα στα τιμολογια μην το επιβαρυνθει η ΔΕΗ,για μενα λαθος, μεθαυριο
   Π.Χ.οταν οι φθασουν να παραγουν ποσοστο 60% η ΔΕΗ θα παιρνει τα ιδια χρηματα απο τον κοσμο? χωρις να παραγει την ενεργεια που παραγει σημερα να τα τρωνε οι συνδικαλιστες, μηπως πρεπει να ιδιοτικοποιηθει ολη η ΔΕΗ οπως ο ΟΤΕ για να λειτουργησει καλα?
   Λεω τωρα αν συνενοηθουν οι διοικησεις ολων των συλογων ΑΠΕ να κατεβασουμε μια ωρα τους διακοπτες τι θα κανει η ΔΕΗ να αναπληρωση το ρευμα των ΑΠΕ θα τα καταφερει? Δεν ξερω αν διαβαστει το σχολιο μου,περιμενω να δω σημεια και τερατα.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button