ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Ήταν γνωστή εδώ και δύο μήνες περίπου η προοπτική για απελευθέρωση επιπλέον ηλεκτρικού χώρου περίπου 400 MW στην Πελοπόννησο.
ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΣχετικό είναι το θέμα του energypress:

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ανάρτηση της απόφασης που έχει ήδη λάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για απελευθέρωση επιπλέον ηλεκτρικού χώρου περίπου 400 MW στην Πελοπόννησο.

Στην πραγματικότητα ανοίγει παράθυρο για νέες επενδύσεις, λόγω της ολοκλήρωσης από τον ΑΔΜΗΕ, στο τέλος του έτους, της Γραμμής Μεταφοράς 400 KV Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος που μαζί με το υποβρύχιο τμήμα Ρίο-Αντίρριο (στο οποίο μόλις προ ημερών ποντίστηκε το καλώδιο) απαρτίζουν τον Δυτικό Διάδρομο της Επέκτασης του Συστήματος προς την Πελοπόννησο.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ωστόσο ότι η απόφαση της ΡΑΕ κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα εάν δεν ανταποκριθούν με ταχύτητα ο ΔΕΔΔΗΕ και -κυρίως- ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να εφαρμόσουν την απόφαση και να εξαντλήσουν τα περιθώρια για εγκατάσταση νέων ΑΠΕ και κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ (η οποία σημειωτέον διαφέρει από την εισήγηση του Διαχειριστή) το έργο δίνει τη δυνατότητα, μετά από 7 χρόνια απόλυτης στασιμότητας, να προχωρήσουν νέα αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά και έργα βιομάζας και βιοαερίου.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιπλέον δυναμικότητα που θα δοθεί έχει ως εξής:

100 MW αιολικά
100 MW φωτοβολταϊκά (πέραν των φ/β στέγης που είναι ελεύθερα)
100 MW μικρά υδροηλεκτρικά
80 MW βιομάζα, βιοαέριο και ΣΥΘΗΑ
30 MW για έργα ενεργειακών κοινοτήτων

Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά θα έχουν και περαιτέρω δυνατότητα εγκατάστασης, καθώς θα αξιοποιηθεί (για τις τεχνολογίες αυτές και μόνον), ο ηλεκτρικός χώρος που μένει αδιάθετος (περίπου 400 MW) από τα 1900 MW που ήταν μέχρι τώρα η δυναμικότητα της Πελοποννήσου με βάση την απόφαση του 2012. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι υπήρχε αδιάθετος ηλεκτρικός χώρος ο ΑΔΜΗΕ δεν επέτρεπε νέες συνδέσεις και γι’αυτό διατυπώνεται ανησυχία για το αν θα κινηθεί τώρα με ταχύτητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα Μικρά υδροηλεκτρικά και τα έργα βιοαερίου, βιομάζας και ΣΥΘΗΑ θα ανοίξει ξεχωριστός κατάλογος για να κάνουν αιτήσεις για όρους σύνδεσης, χωριστά από τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, τομείς στους οποίους υπάρχει και η παλιά «επετηρίδα». Εάν κατά την εφαρμογή της απόφασης αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει επαρκές δυναμικό ή ζήτηση για μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα, βιοαέριο κ.λπ., τότε μπορεί να γίνει ανακατανομή ανάμεσα στις τεχνολογίες και να ενισχυθούν, για παράδειγμα, περαιτέρω, τα φωτοβολταϊκά.

Ως γνωστόν υπάρχει ένα πλήθος έργων, αιολικών και φωτοβολταϊκών, που από το 2012 που κηρύχθηκε κορεσμένο το δίκτυο έχουν κάνει αιτήσεις ή έχουν πάρει και προσωρινούς όρους σύνδεσης, χωρίς ποτέ να πάρουν οριστικούς. Συγκεκριμένα υπάρχουν 560 MW αιολικών και 365 MW φωτοβολταϊκών που έχουν προσωρινούς όρους σύνδεσης, έχουν και εγκεκριμένες ΕΠΟ και αναμένουν το πράσινο φως από τον ΑΔΜΗΕ.

Τα έργα αυτά, εφόσον οι επενδυτές θέλουν να τα συνεχίσουν με τους νέους όρους που ισχύουν σήμερα (διαγωνισμοί για τη διαμόρφωση της τιμής κ.λπ.), θα έχουν προτεραιότητα στην τεχνολογική κατηγορία τους.

Ειδικά στα φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι τα περισσότερα από τα παλιά έργα θα ακυρωθούν, οπότε θα εξεταστεί από τη ΡΑΕ αν χρειάζεται να ανοίξει νέος γύρος υποβολής αιτήσεων.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ακόμα μεγαλύτερος ηλεκτρικός χώρος αναμένεται να δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο όταν ολοκληρωθεί και ο λεγόμενος Ανατολικός Διάδρομος Επέκτασης του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, δηλαδή η Γραμμή Μεταφοράς που θα συνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το νέο ΚΥΤ Κορίνθου, έργο του ΑΔΜΗΕ που συμβασιοποιήθηκε πρόσφατα και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button