ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ένα σημαντικό γεγονός στα αγροτικά δρώμενα του Θεσσαλικού κάμπου βρίσκεται σε εξέλιξη σε αγροτική έκταση στη Γλαύκη Λάρισας.Για πρώτη φορά στην περιοχή της Λάρισας σε καλλιέργεια πυκνής φύτευσης αμυγδαλιάς έγινε συγκομιδή του καρπού με μηχανικό τρόπο.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥΈνα ειδικό μηχάνημα συνέλεξε την παραγωγή από το χωράφι ολοκληρώνοντας όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας η οποία γίνεται εξ’ ολοκλήρου πλέον με μηχανικό τρόπο. Με την συγκεκριμένη μέθοδο πυκνής φύτευσης επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα για το προϊόν και πολύ μεγαλύτερη παραγωγή από τις κλασικές μεθόδους καλλιέργειας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣΣτο σύστημα πυκνής φύτευσης η παραγωγή ανά στρέμμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, εξαιτίας του μεγαλύτερου αριθμού δένδρων ανά στρέμμα, όπως επίσης και της μεγαλύτερης εκμεταλλεύσιμης έκτασης. Σχεδόν έχουμε διπλασιασμό της παραγωγής. Τα εργατικά έξοδα στο νέο αυτό σύστημα καλλιέργειας της αμυγδαλιάς είναι εξαιρετικά μειωμένα. Ένας παραγωγός μπορεί να καλλιεργεί μηχανικά αρκετά στρέμματα μόνος του. Η συγκομιδή, το κλάδεμα, η επεξεργασία του εδάφους και η καταστροφή των ζιζανίων γίνεται εξολοκλήρου μηχανικά. Όμως είναι σημαντικό και το ενεργειακό αποτύπωμα που έχει μια τέτοια καλλιέργεια στο θεσσαλικό κάμπο που έχει στραγγίσει από υδάτινους πόρους. Οι αμυγδαλιές πυκνής φύτευσης χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό από την αντίστοιχή καλλιέργεια βαμβακιού. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι αν πολλαπλασιαστούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες στον κάμπο θα μιλάμε για αλλαγή του κλίματος σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), παραγωγός και ιδιοκτήτης του χωραφιού που συγκομίστηκε μηχανικά ο καρπός μιλώντας στη larissanet επισημαίνει: «Τολμήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια να αλλάξουμε τις ετήσιες καλλιέργειας της περιοχής με δένδρα. Θέλαμε να προστατεύσουμε το κλίμα της περιοχής. Με ξερικές καλλιέργειες θα έχουμε 4 βαθμούς Κελσίου παραπάνω θερμοκρασία αν δεν προχωρήσουμε σε αντικατάστασή τους με δενδρώδεις καλλιέργειες. Η πυκνή φύτευση δίνει ένα σημαντικό εισόδημα στον αγρότη. Το αμύγδαλο είναι εξαγώγιμο προϊόν και είναι ένα προϊόν το οποίο αποθηκεύεται. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δίνουμε μια νέα προοπτική. Τα σιτηρά που είχαμε στα χωράφια των μελών του Συνδέσμου θα αντικατασταθούν με δενδρώδεις καλλιέργειες. Εμείς τολμάμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη», επισημαίνει.

Ο Λαρισαίος ιδιοκτήτης φυτωρίου και ιδιοκτήτης του μηχανήματος κ. Λευτέρης Δαμασιώτης αναφέρει «φέραμε σε πέρας αυτό το νέο εγχείρημα. Έτσι αλλάζουμε τον τρόπο φύτευσης στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς με αποτέλεσμα το προϊόν να παίρνει υπεραξία μέσω της πλήρους εκμηχάνισης. Τα συγκεκριμένα φυτά, είναι στο τρίτο έτος και εκτιμούμε ότι η παραγωγή θα είναι ανά στρέμμα από 200-250 κιλά.»

Στην συγκομιδή βρέθηκε και ο Αλέξανδρος Παπαχατζής καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο ίδιος μίλησε για τα οφέλη αυτής της καλλιέργειας, αλλά και τις μεθόδους που εφαρμόζονται και θα πρέπει και άλλοι αγρότες να ακολουθήσουν. «Το μέλλον του θεσσαλικού κάμπου είναι οι δενδροκαλλιέργειες και ειδικά οι καλλιέργειες με ξηρούς καρπούς. Καθώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει όλες οι καλλιέργειές μας να προσαρμοστούν στην μειωμένη χρήση νερού. Οι καλλιέργειες ξηρών καρπών ενδείκνυνται. Είτε μιλάμε για καρυδιές Καλιφόρνιας, είτε για τα φιστίκια Αιγίνης, είτε για την καλλιέργεια αμυγδαλιάς», υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button