10 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ

Απαντήσεις στους μύθους που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο διαδίχτυο επιχειρεί να δώσει ο Φαχίμ Γιουνούς, ποστάροντας στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter δέκα τεράστια hoaxes και δίνοντας επιστημονικές εξεηγήσεις.
ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ

Και θα ήταν καλό να διαβάσουμε όσα έχει να πει, αφού δεν είναι ο κύριος Τάκης ή η κυρία Μαρία της διπλανής πόρτας, αλλά ο επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Δεν μπορεί, κάτι παραπάνω θα ξέρει…

Μύθος νούμερο 1: Ο κορωνοϊός θα υποχωρήσει το καλοκαίρι.
Αλήθεια: Προηγούμενες αντίστοιχες πανδημίες δεν έδειξαν αντίστοιχη συμπεριφορά στο παρελθόν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τέτοιου τύπου ιοί ακολουθούν τις μεταβολές του καιρού. Επιπλέον, όταν το Βόρειο ημισφαίριο θα έχει καλοκαίρι, στο Νότιο θα υπάρχει χειμώνας, άρα απλά θα πληγούν άλλες χώρες ακόμη κι αν κάτι τέτοιο ίσχυε.

Μύθος νούμερο 2: Ο κορωνοϊός θα γνωρίσει έξαρση το καλοκαίρι λόγω των κουνουπιών.
Αλήθεια: Ο ιός είναι επί της ουσίας αερόβιος και δεν μεταδίδεται με άλλο τρόπο πέρα από την επαφή σε στόμα, μύτη κλπ. Τα κουνούπια δεν μεταφέρουν την ασθένεια.

Μύθος νούμερο 3: Αν μπορείς να κρατήσεις για 10 δευτερόλεπτα την αναπνοή σου χωρίς δυσφορία, τότε δεν έχεις μολυνθεί.
Αλήθεια: Πολλοί ασθενείς νεαρής ηλικίας μπορούν να το κάνουν ακόμη και εφόσον έχουν προσβληθεί. Αντίθετα, άτομα τρίτης ηλικίας δεν είναι σε θέση να το κάνουν έτσι κι αλλιώς.

Μύθος νούμερο 4: Αφού τα τεστ δεν είναι αρκετά, ας δώσουμε αίμα. Τα νοσοκομεία θα το ελέγξουν έτσι κι αλλιώς.
Αλήθεια: Οι τράπεζες αίματος δεν πραγματοποιούν τέτοιου τύπου ελέγχους. Αν αποφασίσουμε να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, καλύτερα να το κάνουμε για τους σωστούς ανθρωπιστικούς λόγους.

Μύθος νούμερο 5: Ο κορωνοϊός «ζει» στον λαιμό, άρα αν πίνουμε πολύ νερό μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε, οδηγώντας στον στομάχι όπου θα τον σκοτώσουν τα γαστρικά υγρά.
Αλήθεια: Ο ιός εισέρχεται στον λαιμό, αλλά προσβάλλει τα κύτταρα και δεν… αράζει στην επιφάνεια. Το πολύ νερό δεν οδηγεί κανέναν πουθενά, εκτός από αυτόν που το καταναλώνει στην τουαλέτα.

Μύθος νούμερο 6: Η απομόνωση, η καραντίνα και η απαγόρευση συγκεντρώσεων είναι υπερβολικά μέτρα. Η εξάπλωση του ιού δεν είναι τόσο μεγάλη.
Αλήθεια: Η εξάπλωση έχει συγκρατηθεί επειδή ακριβώς λαμβάνονται τέτοια μέτρα. Το αντίθετο θα προκαλούσε περισσότερα θύματα.

Μύθος νούμερο 7: Τόσος κόσμος πεθαίνει κάθε χρόνο από τροχαία. Ο κορονωϊός δεν είναι τίποτα χειρότερο.
Αλήθεια: Ναι (για την ώρα), αλλά τα τροχαία δεν είναι μεταδοτικά…

Μύθος νούμερο 8: Τα αντισηπτικά είναι καλύτερα από σαπούνι και νερό.
Αλήθεια: Το νερό σε συνδυασμό με το απλό σαπούνι σκοτώνει τον ιό. Επιπλέον καθαρίζεις και τα βρώμικα χέρια σου. Δύο σε ένα. Λύση αποτελεσματική και φθηνότερη.

Μύθος νούμερο 9: Για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό πρέπει να απολυμαίνουμε πόμολα και κάθε επιφάνεια με χλώρια και αντισηπτικά.
Αλήθεια: Το πλύσιμο χεριών και η διατήρηση αποστάσεων από άλλους αρκούν. Η συνεχής απολύμανση επιφανειών χρειάζεται στην περίπτωση που υπάρχει ασθενής στον χώρο.

Μύθος νούμερο 10: Ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε αμερικανικά (κινεζικά κλπ) εργαστήρια για να πλήξει μια άλλη χώρα ή την ανθρωπότητα.
Αλήθεια: Σοβαρά μιλάτε τώρα;;;

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button