Τα «αόρατα» παιδιά σε καταυλισμούς της Αχαΐας και της Ηλείας, οι άθλιες συνθήκες και οι «γάμοι» με αμοιβή
Τα «αόρατα» παιδιά σε καταυλισμούς της Αχαΐας και της Ηλείας, οι άθλιες συνθήκες και οι «γάμοι» με αμοιβή
Αλλοδαποί που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας προχωρούν, έναντι αμοιβής, σε γάμο με νεαρά κορίτσια Ρομά που ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς, και αφού εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα τις εγκαταλείπουν.
Ενας αόρατος παιδικός πληθυσμός ζει ανάμεσά μας σύμφωνα με το pelop.gr. Πρόκειται για παιδιά εγκαταλελειμμένα που δεν είναι δηλωμένα και είναι αγνώστου πατρός όπως έχει εντοπίσει η επιστημονική ομάδα του προγράμματος «Υγεία για Ολους» σε καταυλισμούς της Δυτικής Ελλάδας.
«Πρόκειται για παιδιά που έχουν γεννηθεί από γάμους που έχουν συναφθεί μεταξύ προσφύγων (Αφγανών, Πακιστανών) και νεαρών Ρομά» επισημαίνει στην «ΠτΚ» η πρόεδρος του ΔΣ και συντονίστρια του Προγράμματος «Υγεία για Ολους», Ελένη Σωτηροπούλου.
Η κ. Σωτηροπούλου μαζί με τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής και μέλος του ΔΣ του προγράμματος καθηγητή Παιδιατρική, Γιώργο Χρούσο, αναδεικνύουν το θέμα απευθύνοντας έκκληση για λήψη μέτρων.
Η ίδια εξηγεί ότι «οι αλλοδαποί μετά το γάμο, αφού αποκτήσουν τη δυνατότητα παραμονής τους στην Ελλάδα, συχνά εγκαταλείπουν τη σύζυγο, παίρνοντας μαζί τους όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Ετσι συναντάμε σε αρκετούς καταυλισμούς της χώρας αλλά ιδιαίτερα σε αυτούς που εμείς έχουμε κατατάξει στην κατηγορία Α’ που είναι οι πιο εξαθλιωμένοι, παιδιά που είναι εγκαταλελειμμένα και για τα οποία δεν ενδιαφέρεται κανείς.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί που πηγαίνουν δεν βρίσκουν κανέναν νομιμοποιητικό έγγραφο».
Ανάμεσα σε αυτούς τους καταυλισμούς είναι δύο της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα και Ηλεία).
Ειδικότερα οι αλλοδαποί που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα προχωρούν έναντι αμοιβής, σε γάμο με νεαρά κορίτσια Ρομά που ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς.
Μόλις γίνει ο γάμος και νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα μας τις εγκαταλείπουν.
Αλλωστε αυτή είναι και η συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο υπάρχουν και θύματα σε αυτή τη συμφωνία.
Κι αυτά είναι τα παιδιά που προκύπτουν από τις σχέσεις αυτές.
Δεν δηλώνονται από κανέναν με αποτέλεσμα να είναι ανύπαρκτα για το κράτος αλλά και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για τους γονείς τους.
«Για παράδειγμα στον καταυλισμό στο Καβάσιλα βρήκαμε δύο παιδιά εγκαταλελειμμένα.
Κανείς δεν ασχολούνταν με αυτά και είναι απορίας άξιο πως ζούσαν.
Το ένα κοριτσάκι πέθανε από σηπτικό σοκ. Ποιος ασχολήθηκε με αυτό να κάνει έρευνα να δει τι συμβαίνει να ελέγξει από τι πέθανε το παιδί; Κανείς.
Την ίδια κατάληξη είναι πιθανόν να έχουν κι άλλα παιδιά αφού δεν είναι δηλωμένα πουθενά και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά» επισημαίνει η κ. Σωτηροπούλου.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΥΧΕΡΟΙ Εκτός από την τραγική αυτή διαπίστωση ο κ. Χρούσος και η κ. Σωτηροπούλου επισημαίνουν ότι τα παιδιά των Ρομά επλήγησαν ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας σε σχέση με την εκπαίδευσή τους.
«Εχουν υπάρξει πολλά προγράμματα, τα οποία προσπαθούν να φέρουν τα παιδιά Ρομά από τους δρόμους στα σχολεία και από την παιδική εργασία στην εκπαίδευση. Η διδασκαλία εξ αποστάσεως για τα παιδιά αυτά υπήρξε ανύπαρκτη, διότι δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τάμπλετ, υπολογιστές κ.λπ., ενώ πολλές φορές δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, αλλά και είδη πρώτηςανάγκης.
Για αυτό το λόγο τα ξεχασμένα παιδιά των καταυλισμών δεν έχουν καμία πρόσβαση στη περίφημη τηλεκπαίδευση».
Ο κ. Χρούσος και η κ. Σωτηροπούλου αναφέρουν ως παράδειγμα τον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου.
«Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, σαν το webex, όταν για παράδειγμα είσαι κάτοικος στο Ριγανόκαμπο Πατρών και μένεις κάτω από μουσαμάδες, δίπλα στη χωματερή, φαντάζει ως κακόγουστο αστείο».
Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή που έκλεισαν τα σχολεία η κ. Σωτηροπούλου είχε απευθύνει έκκληση μέσω της «Π» σε τοπικούς φορείς να φροντίσουν για την προμήθεια δέκα τάμπλε, με ευθύνη των δασκάλων, ώστε να κάνουν μάθημα τα παιδιά του καταυλισμού του Ριγανοκάμπου.
Εκκληση στην οποία δεν είχε υπάρξει καμία ανταπόκριση.Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ «Η Πανδημία με την Ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε, μας έδωσε την ευκαιρία να μπούμε σε καταυλισμούς με παραπήγματα, να μιλήσουμε μαζί τους, να εμβολιάσουμε τα παιδιά, τα οποία με το φόβο της Πανδημίας δεν επισκέπτονται τις δομές, στις οποίες πραγματοποιούσαμε τους εμβολιασμούς των παιδιών, πριν την Πανδημία» επισημαίνουν οι επικεφαλείς του προγράμματος «Υγεία για Ολους».
ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ Εκτός από την παραπάνω τραγική διαπίστωση με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά η επιστημονική ομάδα του Προγράμματος διαπίστωσε τα εξής:
· Παιδιά με αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, τύφλωση, νοητική στέρηση) χωρίς καμία βοήθεια.
· Παιδιά που εξαναγκάζονται στην επαιτεία και στο παιδικό trafficking. Υπενθυμίζουμε εδώ το θέμα που είχε αναδείξει η «Π» με την εκμετάλλευση των παιδιών του Ριγανοκάμπου.
Η δημοσίευση είχε προκαλέσει την κινητοποίηση της αστυνομίας και της περιφέρειας που το πλαίσιο κοινής σύσκεψης είχαν καλέσει την κ. Σωτηροπούλου η οποία έδωσε τις σχετικές πληροφορίες αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα με αποτέλεσμα η κατάσταση να συνεχίζεται.«Για εμάς προτεραιότητα ήταν και είναι οι λιγότερο τυχεροί, αυτοί που δεν έχουν φωνή, αυτοί που νιώθουν ’’αόρατοι’’» επισημαίνουν ο κ. Χρούσος και η κ. Σωτηροπούλου.
Αποτροπιασμός για την κακοποίηση 8χρονης στη Ρόδο: Τι λέει η πρόεδρος του ιδρύματος που φιλοξενείται το παιδί (βίντεο)
Αποτροπιασμός για την κακοποίηση 8χρονης στη Ρόδο: Τι λέει η πρόεδρος του ιδρύματος που φιλοξενείται το παιδί (βίντεο)
H Μαρία Κορακάκη, πρόεδρος των Προνοιακών Ιδρυμάτων της Ρόδου, όπου φιλοξενείται η 8χρονη που βιάστηκε.«Το παιδί φιλοξενείται από την Τρίτη το απόγευμα στο παράρτημα παιδικής προστασίας σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη η οποία αναφέρει ότι αφαιρείται προσωρινά επιμέλεια της ανήλικης δύο γονείς.
Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να γίνει εισαγωγή προκειμένου να υποβληθεί σε όλες εξετάσεις για τα μεταδιδόμενα νοσήματα και υποβλήθηκε σε τεστ κορωνοϊού.
Στη συνέχεια έρθει στην δομή μας την ανήλικη την είδα για 5 λεπτά χθες» σημείωσε η πρόεδρος.
Σύμφωνα με την ίδια, η κοινωνική υπηρεσία μετέφερε την ανήλικη στην δομή.Όσον αφορά με την αφαίρεση της επιμέλειας της 8χρονης και από τους δύο γονείς, η κυρία Κορακάκη τόνισε ότι «ο εισαγγελέας έχει το δικαίωμα σε ξέρει και έχει περίπτωση να διατάξει μέτρα για την σωματική ψυχική υγεία ενός παιδιού υπάρχει βάση και να κρίνει και να εκδώσει την διάταξη αυτή».
«Μιλάμε για πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά ένα ανήλικο παιδί που σημαίνει πρέπει να προσεγγίζουμε την υπόθεση αυτή με πολύ μεγάλη προσοχή προσοχή. Η κοινωνική υπηρεσία και ψυχολογικά και χειριστούν την κατάσταση. Μιλάμε για ένα παιδί οχτώ ετών που βρέθηκε σε ένα άγνωστο περιβάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί» πρόσθεσε.Όπως εξήγησε η κυρία Κορακάκη από τη στιγμή που υπάρχει αφαίρεση επιμέλειας από τους δύο γονείς, δεν έχει δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί κανένας συγγενής.
με κάνεναν το παιδί.
Το χρονικό της υπόθεσης Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη Ρόδο η είδηση σεξουαλικής κακοποίησης 8χρονου κοριτσιού.
Ο ιατροδικαστής αποφανθεί ότι στο σώμα και σε απόκρυφα σημεία του παιδιού υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος που προκλήθηκαν.
Η αστυνομία διεξάγει έρευνα, ενώ αφαιρέθηκε προσωρινά η επιμέλεια από την μητέρα της.
Ο σύντροφος της μητέρας της 8χρονης αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Η μητέρα του κοριτσιού αποκάλυψε ότι το παιδί παραπονιόταν ότι πονάει εδώ και περίπου έναν χρόνο.
«Νόμιζα στην αρχή ότι ήταν της φαντασίας της… στην τελική δεν ήταν αυτό, ήταν κάτι άλλο» σημείωσε σε συνέντευξή της η μητέρα της 8χρονης.
Παράλληλα, ανωμοτί κατάθεση, ως ύποπτος για κατηγορούμενος, έδωσε ενώπιον αξιωματικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο παππούς του 8χρονου παιδιού.
Ο παππούς του παιδιού δεν είχε καταθέσει στο πλαίσιο της προανάκρισης και ούτε υπήρχε παραγγελία για τη λήψη καταθέσεως από εκείνον.
Ο παππούς στην ανωμοτί κατάθεσή του πιθανολόγησε ότι δράστης είναι ο σύντροφος τη κόρης του, αφήνοντας μάλιστα και υπονοούμενα για το ίδιο του το παιδί.
Ο εισαγγελέας ζήτησε να εξεταστεί η 8χρονη και από γυναικολόγο, γιατί ακόμα δεν έχουν καταλήξει ποια είναι η κακοποίησή του.
Η ζωγραφιά To δράμα που ζούσε το μικρό παιδί φαίνεται να αποτυπώθηκε από την ίδια σε μία ζωγραφιά, η οποία δείχνει ένα κοριτσάκι να κλαίει δίπλα σε μία καρδιά.
Η μητέρα του κοριτσιού συνεχίζει να δηλώνει άγνοια για την κακοποίηση της κόρης της.
Γλυκά Νερά: Η υπόθεση σχεδόν έκλεισε, αυτή θα είναι η ποινή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
Γλυκά Νερά: Η υπόθεση σχεδόν έκλεισε, αυτή θα είναι η ποινή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
«Δε νομίζω ότι η υπόθεση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου έχει άλλες διαστάσεις από όσα έχουν ήδη αναφερθεί.
Τα περί συνεργού ήταν αίολα», ανέφερε ο δικηγόρος κ. Μαρακάκης μιλώντας για την ποινή για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.
Για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά από το σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, μίλησαν στο MEGA ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος και ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.
«Δε νομίζω ότι η υπόθεση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου έχει άλλες διαστάσεις από όσα έχουν ήδη αναφερθεί.
Τα περί συνεργού ήταν αίολα.
Η υπόθεση έκλεισε σχεδόν με τα δεδομένα των πρώτων ημερών.
Περιμένουμε πλέον την πρόταση του εισαγγελέα για την υπόλοιπη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μαρακάκης.
«Με μεγάλη καθυστέρηση στράφηκαν οι αρχές στο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.
Πέρασαν αρκετές ημέρες, μπορεί και δέκα, μέχρι να του ζητηθεί το κινητό του.
Στο διάστημα αυτό είναι αυτονόητο ότι υπήρξε αλλοίωση στοιχείων.
Εφόσον του είχε δοθεί το ελευθέρας να ενεργεί ως ο πονεμένος σύζυγος και πατέρας, μπορεί να υπήρχαν επικοινωνίες που δεν ξέρω αν μπορούν να ανακτήσουν οι αρχές», σημείωσε ο κ. Μαρακάκης.
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι δε χάθηκαν κάποια βασικά στοιχεία.
Ο δράστης δεν πέταξε το κινητό και οι αστυνομικοί έχουν τη δυνατότητα να ανασύρουν διαγραμμένα αρχεία από το κινητό.
Φαίνεται πως υπήρχαν προστριβές στο ζευγάρι, που σχετίζονται κυρίως με το χαρακτήρα του δολοφόνου», απάντησε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.
«Η ποινή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου θα είναι 16 ή 18 χρόνια.
Δεν υπάρχουν ισόβια στην Ελλάδα.

Από την άλλη, δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές σε ισοβίτες», τόνισε κλείνοντας ο Γιάννης Μαρακάκης.
Κρήτη: Κρεοπώλης έστειλε στο νοσοκομείο πελάτη επειδή δεν αγόρασε κρέας
Κρήτη: Κρεοπώλης έστειλε στο νοσοκομείο πελάτη επειδή δεν αγόρασε κρέας
Αφού επέλεξε το κομμάτι που ήθελε πήγε στο ταμείο όπου, σύμφωνα με την καταγγελία, διαπίστωσε ότι η τιμή ήταν αρκετά αυξημένη από αυτήν που ανέγραφε το ταμπελάκι στην βιτρίνα.
Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο (16.10.2021) σε κρεοπωλείο του Ηρακλείου με «πρωταγωνιστή» τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και έναν πελάτη.Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, όλα συνέβησαν χθες το μεσημέρι όταν ένας 46χρονος άνδρας πήγε σε γνωστό κρεοπωλείο της πόλης προκειμένου να αγοράσει κρέας.
Αφού επέλεξε το κομμάτι που ήθελε πήγε στο ταμείο όπου, σύμφωνα με την καταγγελία, διαπίστωσε ότι η τιμή ήταν αρκετά αυξημένη από αυτήν που ανέγραφε το ταμπελάκι στην βιτρίνα.
Ο ίδιος έκανε τα παράπονά του στον 39χρονο ιδιοκτήτη λέγοντας πως τελικά δεν θα το αγοράσει και έφυγε από το κατάστημα πηγαίνοντας προς το αυτοκίνητό του.
Ο 39χρονος εμφανώς οργισμένος ακολούθησε τον 46χρονο και του επιτέθηκε την ώρα που πήγε να μπει στο αυτοκίνητό του.
Μάλιστα, του έριξε γροθιές στο κεφάλι ενώ έσπρωξε με βία την πόρτα του αυτοκινήτου και του «έπιασε» το πόδι με αποτέλεσμα ο 46χρονος να υποστεί κάταγμα.

Παράλληλα, προκάλεσε και αρκετές υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο.
Ο 46χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ ειδοποίησε την αστυνομία καταθέτοντας μήνυση εναντίον του κρεοπώλη.
Σε δόσεις η πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, νωρίτερα το επίδομα θέρμανσης
Σε δόσεις η πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, νωρίτερα το επίδομα θέρμανσης
Ηλεκτρικό ρεύμα σε δόσεις και επίδομα θέρμανσης νωρίτερα εξετάζει η ΚυβέρνησηΠρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την οικονομία, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε δόσεις, τον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023, αλλά και την περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.
Για τις ελαφρύνσεις στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής.
Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, και επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του.
Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε».
Επίδομα θέρμανσης Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια ώστε να δοθεί πιο νωρίς, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο κόσμος να σπεύσει να δηλώσει στην πλατφόρμα για να πάρει την επιδότηση.«Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος.
Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά», συμπλήρωσε.Κριτήρια και δικαιούχοι Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ για όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ).
Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
2. Τα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όσοι: κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,είναι κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.
H βάση υπολογισμού του επιδόματος από τα 220 ευρώ αυξάνεται στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής), ενώ το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 €υρώ.
Με το νέο τρόπο υπολογισμού το επίδομα για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια: Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 €υρώ.
Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.
Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται: Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 €υρώ.
Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώΑπό 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 €υρώ.
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας: Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα για τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας:
Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα για τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ
Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής, η προπληρωμένη κάρτα στα σουπερ μάρκετ ως ανάχωμα στην ακρίβειαΑυτό επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).
Σύμφωνα με τον κ. Μαχαίρα, μέχρι τώρα ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κόμβους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης, παραγωγούς, μεταποιητές, προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν, καθώς όλες οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη.Ο ίδιος εκτιμά ότι «σημαντικό εμπόδιο στην διαχείριση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα αποτελούν οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην συγκεκριμένη κατάταξη βρίσκεται στην 6η θέση με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι πολλές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κλπ), ο οποίος κατά κανόνα κυμαίνεται στο ύψος του 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Όμως και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται ακόμα και σήμερα αρκετά προϊόντα τροφίμων είναι σημαντικά υψηλότερος από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα ο συντελεστής αυτός στην Ελλάδα είναι 24%, ο 6ος υψηλότερος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ο μέσος όρος των χωρών είναι 21%.
Σύμφωνα με τον κ. Μαχαίρα, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις ανατιμήσεων στην Ελλάδα, η διαχείριση των συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί μία ευκαιρία».
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών Τα αποτελέσματα μελέτης του ΙΕΛΚΑ δείχνουν ότι η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, αλλά παράλληλα καλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελ.Στατ. (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ο υπό-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών τροφίμων τον Ιούλιο του 2021 καταγράφεται αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 κατά 0,41 (πριν την έναρξη της πανδημίας COVID-19) και κατά 1,73 σε σχέση με τον Ιούλιο 2020.Όσον αφορά επιμέρους ομάδες τροφίμων, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα νωπά φρούτα κατά 13,31% και στο αρνί και κατσίκι κατά 6,24%.
Όσον αφορά τις τιμές των φρούτων, αυτές είναι αυξημένες λόγω των καιρικών συνθηκών του φετινού καλοκαιριού, ενώ οι τιμές του αρνιού παραμένουν αυξημένες.
Οι ομάδες των νωπών λαχανικών έχουν μεν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 κατά 13,28%, αλλά συγκριτικά με τον Ιούλιο 2020 είναι και αυτές αυξημένες κατά 8,01%.
Οι υπόλοιπες ομάδες καταγράφουν μικρότερες διακυμάνσεις με σαφή όμως την επίδραση των αυξήσεων των διεθνών τιμών πρώτων υλών.
Επίσης, ο δείκτης διεθνών τιμών πρώτων υλών (commodities) τροφίμων παραμένει σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πριν την πανδημία COVID-19 κατά 24,34% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.
Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας.
Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές.
frouta
Η αντίδραση των καταναλωτών στις ανατιμήσεις Με ποιο τρόπο όμως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τις καταναλωτικές συμπεριφορές στην αγορά; Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεώργιος Μπάλτας, Καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι καταναλωτές αντιδρούν στις ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών με προσαρμογές στην αγοραστική συμπεριφορά, οι οποίες περιλαμβάνουν:- τη μείωση της ζήτησης για τα ανατιμημένα προϊόντα και υπηρεσίες, στον βαθμό που επιτρέπει η φύση των αναγκών και η δομή των προτιμήσεων.
- την αναζήτηση οικονομικότερων αγοραστικών λύσεων στις ανατιμημένες προϊοντικές κατηγορίες και την υποκατάσταση ακριβότερων επιλογών από φθηνότερες.
- την προσπάθεια εξοικονόμησης χρήματος περιορίζοντας διάφορες μη ανελαστικές δαπάνες και αγορές μη βασικών αγαθών.
- την αναβολή ή ματαίωση αγοραστικών αποφάσεων υψηλού κόστους, ειδικά εάν αυτές δεν αφορούν την ικανοποίηση πολύ επιτακτικών αναγκών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μπάλτα, παρατηρούνται καταναλωτικές προσαρμογές μικρότερης κλίμακας, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αποθέματος σε προϊόντα που αναμένεται να ανατιμηθούν σημαντικά, μεταφέροντας αγορές του εγγύς μέλλοντος στο παρόν.
«Η πίεση στους προϋπολογισμούς των καταναλωτών θα ενταθεί εφόσον το κόστος της ενέργειας δεν μειωθεί και παραμείνει πολύ υψηλό κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, όπου στις συνήθεις ενεργειακές δαπάνες προστίθεται εκείνη της θέρμανσης» τονίζει ο κ. Μπάλτας.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι εκτός από την πολύ ακριβή ενέργεια που έχει ανατιμητική επίδραση στην οικονομία, οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται επίσης στην αναστάτωση των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και μεταφέρονται στην ελληνική οικονομία μέσω των εισαγωγών ενδιάμεσων ή τελικών αγαθών.
«Βέβαια, αυτή είναι η ώρα για την έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής υπευθυνότητας από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να συνδράμουν στο μέτρο που αναλογεί στην κάθε μία στη συγκράτηση του κόστους ζωής των καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι δύσκολη για τους καταναλωτές που έχουν ήδη πιεστεί από την πολυετή οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας και αντιμετωπίζουν μία νέα απειλή στην αύξηση του κόστους ζωής.
Καθώς οι πληθωριστικές τάσεις αποδίδονται κυρίως στις συνθήκες που επικρατούν στην πλευρά της προσφοράς της οικονομίας, επανέρχεται στο προσκήνιο, με ακόμα μία αφορμή, το διαχρονικό και σταθερά επίκαιρο αίτημα για δυναμική ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Μπάλτας.
Από την πλευρά του ο Δρ. Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής ΙΕΛΚΑ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων φαίνεται ότι ήδη επηρεάζει τις καταναλωτικές συμπεριφορές στην αγορά και εξηγεί:«Ενώ πέρυσι την ίδια εποχή κυριαρχούσαν τα κριτήρια της ποιότητας, της ασφάλειας και της ευκολίας στη διαδικασία επιλογής προϊόντων από τους καταναλωτές, σήμερα ήδη οι μετρήσεις δείχνουν ότι αυτή η τάση έχει αναστραφεί και οι καταναλωτές αναζητούν τα κριτήρια της τιμής, της αξίας και των προσφορών/εκπτώσεων».
Πρόκειται για αγοραστικές συμπεριφορές που θυμίζουν μετρήσεις της προηγούμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ.Παράλληλα, από την πλευρά των επιχειρήσεων έχει ήδη αναγνωριστεί αυτή η αλλαγή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, στελέχη του κλάδου του κλάδου λιανεμπορίου-FMCG θεωρούν ότι προτεραιότητες του καταναλωτή είναι κυρίως οι τιμές και η δαπάνη του, προσπερνώντας άλλα κριτήρια σε σημασία.
«Με βάση τις ενδείξεις αυτές και τις προβλέψεις για τους μακροοικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές προκύπτει ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε μία παγίωση αυτής της κατάστασης την οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου» σημειώνει ο κ. Κιοσές.
kalathi
Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα Βλέποντας την ακρίβεια να χτυπά ανελέτα τους πολίτες σε βασικά προϊόντα, η Κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να βοηθήσει άμεσα στο να μπορούν να ψωνίζουν όσα χρειάζονται χωρίς περιορισμούς λόγω της αύξησης των τιμών.
Σε αυτήν την κατεύθυνση και παρά την επίσημη θέση στο φαινόμενο των οριζόντιων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες θα εξομαλυνθεί στο τέλος του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα μελλοντικά του σχέδια και κάποια παρέμβαση για να εξομαλύνει την κατάσταση, ειδικά για τα πλέον οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.
Στο πρώτο της στάδιο, η παρέμβαση θα έχει ως στόχο να προστατεύσει τα περίπου 275.000 νοικοκυριά που ζουν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σε αυτήν την κατηγορία, η παρέμβαση θα είναι σχετικά απλή καθώς μέρος του δικαιώματος τους δίνεται με μια προπληρωμένη κάρτα για τα ψώνια τους σε καταστήματα τροφίμων.
Η λύση θα είναι να αυξηθεί το ποσό που πιστώνεται κάθε μήνα στις κάρτες των δικαιούχων, με προοπτική να επανέλθει στο αρχικά ορισμένο ποσό μόλις οι τιμές υποχωρήσουν.
Πιο πολύπλοκο θα είναι να δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μικροσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειας και τα ΑΜΕΑ. Προς το παρόν, βέβαια το ΥΠΟΙΚ εμμένει στην θέση του για υποχώρηση των τιμών μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Συνεπώς, οι συζητήσεις για μια ακόμη έκτακτη ενίσχυση γίνονται μόνο σε ένα εντελώς υποθετικό επίπεδο και δεν δεσμεύουν κανέναν.
Το επόμενο διάστημα θα παρακολουθείται στενά η πορεία των τιμών των καυσίμων, ενώ σε λίγο καιρό θα παρακολουθείται η ροή της απόδοσης των επιδομάτων για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα και αναμένεται κατ’ αρχήν να καλύψουν τους μήνες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, με προοπτική επέκτασης και τους πρώτους μήνες τους 2022.
Τείχος ανοσίας ήταν και πάει: Πως «χάθηκε» η ευκαιρία να προστατευτούμε από τον κορονοϊό
Τείχος ανοσίας ήταν και πάει: Πως «χάθηκε» η ευκαιρία να προστατευτούμε από τον κορονοϊό
Ως «δύσκολη ερώτηση και πολύ δύσκολη εξίσωση» χαρακτήρισε το πώς θα πειστούν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, τονίζοντας πως χάθηκε η ευκαιρία να χτίσουμε τείχος ανοσίαςΓια την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και την εμβολιαστική διαδικασία, μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημειώνοντας πως έχει χαθεί ο στόχος για τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό.
Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Κυριακής, ως «δύσκολη ερώτηση και πολύ δύσκολη εξίσωση» χαρακτήρισε το πώς θα πειστούν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι, τονίζοντας δε ότι υπάρχουν ακόμα 2-2,5 εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα τι άλλο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να τους πείσει ο καθηγητής ήταν σαφής.
«Υπάρχει ένα όριο ‘’εκμαυλισμού’’ που μπορούμε να ωθήσουμε την κοινωνία.
Δώσαμε το καλοκαίρι 150 ευρώ στους νέους.
Τι να κάνουμε τώρα; Να δίνουμε 500 ευρώ για να εμβολιάζονται;» σημείωσε.Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο ο στόχος για τείχος ανοσίας μέσω εμβολιασμού έχει χαθεί.
«Βέβαια, κάθε ένας που εμβολιάζεται είναι κέρδος τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία.
Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την φυσική ανοσία.
Αρκετοί θα μολυνθούν, κάποιοι θα φτάσουν στις ΜΕΘ, και θα φτάσουμε στην ανοσία μέσα από αυτό τον έμμεσο, δύσκολο και πολύ δυσάρεστο τρόπο», είπε.
Back to top button