Χατζηδάκης: Οι φτωχοί δεν θα μείνουν χωρίς ρεύμα αλλά δεν θέλουμε οι πονηροί να εκμεταλλευτούν την κρίση
«Υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία, μπορεί να γίνει διασταύρωση για τους μπαταχτσήδες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές»
«Υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία, μπορεί να γίνει διασταύρωση για τους μπαταχτσήδες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές»Φτωχός άνθρωπος δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα αυτήν την περίοδο, αλλά δεν θέλουμε οι πονηροί να εκμεταλλευτούν την κρίση, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.«Υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία, μπορεί να γίνει διασταύρωση για τους μπαταχτσήδες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Αυτοί δεν θα τύχουν καμιάς ειδικής μεταχείρισης.
Αντίθετα, υπήρχε προηγουμένως και θα εξακολουθήσει να υπάρχει ανοχή για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα, είναι φτωχοί.
Υπάρχει και από τη νομοθεσία σαφής κατεύθυνση γι αυτούς.
Η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι κάνουν περαιτέρω εκπτώσεις στις ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο υπουργός και κάλεσε όσους έχουν, να πληρώνουν τους λογαριασμούς.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο μηχανισμός εγγυοδοσίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των εταιριών ενέργειας.
«Από ενέργεια δεν θα μείνουμε, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μη μείνει το ταμείο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
«Δεν υπάρχουν μηχανές με χρήματα.

Αν οι εταιρείες έχουν σημαντική μείωση στις εισπράξεις τότε θα έχουν θέμα στη ρευστότητα.

Δημιουργούμε τον μηχανισμό εγγυοδοσίας, αλλά η Ελλάδα δεν είναι υπερδύναμη και η ΔΕΗ ήταν στην εντατική μέχρι πριν από λίγο καιρό».
Ο υπουργός ανέφερε ότι το πιο φιλολαϊκό μήνυμα σήμερα είναι αυτό της υπευθυνότητας, γι αυτό και «πηγαίνουμε όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις του συστήματος».
Επανέλαβε εξάλλου ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να υπάρχει αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων.
cmd.push(function () { 30080.col2_2196469'); 30080.col2_2196469") }); Σχετικά TagsρεύμαΚωστής Χατζηδάκης
Γεωργιάδης: Αν κερδίσουμε τη μάχη τον Μάιο, τότε τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ καλύτερα
«Θέλουμε να βάλουμε τα rapid test, για την ανίχνευση του κοροναϊού σε όλες τις εισόδους της χώρας και για τους τουρίστες και για εμάς»
«Θέλουμε να βάλουμε τα rapid test, για την ανίχνευση του κοροναϊού σε όλες τις εισόδους της χώρας και για τους τουρίστες και για εμάς»Η καλή διαχείριση που ακολουθεί η χώρα μας, με τα μέτρα που έχει λάβει, για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κοροναϊού, «μπορεί να οδηγήσει σε θετική επίπτωση στην οικονομία λόγω της βελτίωσης της εικόνας μας» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Αντ1.Ο υπουργός σημείωσε ότι, «αν όλα πάνε καλά και κερδίσουμε τη μάχη της υγείας, μέχρι το τέλος Μαΐου, τότε τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ καλύτερα από ότι νομίζουμε» και αυτό όπως εξήγησε να μας οδηγήσει να μην χαθεί η τουριστική χρονιά καθώς η χώρα μας θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι: «τότε ενδεχομένως να ανακύψει ένα νέο ζήτημα.

Ότι Θα θέλουν να έρθουν οι τουρίστες στη χώρα μας και θα έχουμε εμείς ενδοιασμούς για να μην ξεκινήσει ένας νέος κύκλος κρίσης στην υγεία».
«Γι’ αυτό, συνέχισε ο ίδιος, εμείς θέλουμε να βάλουμε τα rapid test, για την ανίχνευση του κοροναϊού σε όλες τις εισόδους της χώρας και για τους τουρίστες και για εμάς».
Ο υπουργός, για να καταδείξει ότι η τουριστική χρονιά δεν έχει χαθεί ακόμη, ανέφερε ότι μεγάλος επενδυτικός όμιλος που έχει στόχο να πραγματοποιήσει σημαντική τουριστική επένδυση στη χώρα μας αλλά σταμάτησε λόγω της κρίσης στην υγεία, επικοινώνησε πρόσφατα μαζί του και του εξέθεσε την πρόθεση, μόλις αρθούν τα μέτρα για την καραντίνα, να προχωρήσει άμεσα η αδειοδότηση. Ο ίδιος συνέχισε ότι αυτό που του γνωστοποιήθηκε από την εταιρεία είναι ότι ακόμη και το Μάιο, αν προχωρήσει η αδειοδότηση, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προλάβει να λειτουργήσει το ταχύτερο η επένδυση, ακόμη και φέτος.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα δεύτερο πακέτο μέτρων που θα αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και επανέλαβε ότι αυτή η κρίση έχει το χαρακτήρα του μαραθώνιου, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί χρόνος και στην Ευρώπη για τα μέτρα που θα λάβει και όπως σημείωσε «αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω στο τι ξοδεύουμε και τι υποσχόμαστε».
Ο υπουργός αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση υπογράμμισε: «πάντως δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος για σφιχτοχέρηδες» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι εποχή για λιτότητα αλλά για να ξοδευτούν χρήματα».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι σκοπός είναι να αποφύγουμε να εκτροχιαστούμε «διότι θα έχουμε να διαχειριστούμε και μία κρίση χρέους μαζί με την κρίση της υγείας».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό cmd.push(function () { 30080.col2_2196396'); 30080.col2_2196396") }); Σχετικά TagsκοροναϊόςΆδωνις Γεωργιάδης
Πολάκης: Το μισό του μισθού μου σε υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο Χανίων
Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο κάλεσμα του πρωθυπουργού
Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο κάλεσμα του πρωθυπουργούΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης με δήλωσή του, απαντά στην δημόσια πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διάθεση από τους βουλευτές του μισού βουλευτικού μισθού στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό, τονίζει πως θα προχωρήσει σε αγορά ειδών προστασίας για το προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων, αξίας όσο το μισό του μισθού του.
Αναλυτικά η δήλωση του Παύλου Πολάκη:«Σε απάντηση της δημόσιας «πρόσκλησης» του Κυριάκου Μητσοτάκη για διάθεση από τους βουλευτές του μισού βουλευτικού μισθού στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό, έχω (μετά από πολλή σκέψη) να δηλώσω τα εξής:
Βεβαίως και συμφωνώ πως πρέπει οι βουλευτές να συμβάλλουν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι που με αιτία και αφορμή τον κοροναϊό φτωχοποιούνται ξανά, γιατί η κυβέρνηση δεν τους στηρίζει όπως απαιτείται αξιοποιώντας την εξαφάνιση των πλεονασμάτων και τα διαθέσιμα χρήματα του «μαξιλαριού»!Όμως, για να έχει νόημα η βοήθεια αυτή των βουλευτών και να μην είναι επικοινωνιακό προκάλυμμα και φτηνός λαϊκισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση οφείλει:α) Να επεκτείνει με ΠΝΠ την περικοπή σε όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και στα ΔΣ των οργανισμών (ΔΕΗ, ΣΤΑΣΥ, ΜΕΤΡΟ κλπ), ακυρώνοντας τις αυξήσεις που έδωσαν στον εαυτό τους «οι άριστοι» και μάλιστα μέσα στην συγκυρία της πανδημίας.
β) Να ακυρώσει άμεσα τα 11 εκατομμύρια διαφημιστική δαπάνη για τον κοροναϊό (είναι περίπου 5,5 ακαθάριστοι μισθοί του συνόλου των βουλευτών!), να ακυρώσει τα 30 εκατομμύρια προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και να τα κατευθύνει στα δημόσια πανεπιστήμια που δήλωσαν πως μπορούν να κάνουν το τεστ με το 1/5 του κόστους(!), να ακυρώσει την αύξηση στο νοσήλειο ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, να νομοθετήσει στη ΠΝΠ πως τα χρήματα αυτά (από τους βουλευτές και τους κρατικούς αξιωματούχους) θα ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για να πληρωθούν μισθοί προσωπικού, που λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν τις ανανεώνουν(!) (πχ ατομικές συμβάσεις καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης).
Για παράδειγμα τα χρήματα ενός (1) μήνα του μισού μισθού των 300 βουλευτών μπορούν να πληρώσουν για έξι (6) μήνες τις καθαρίστριες στον Ευαγγελισμό…Για όλους αυτούς τους λόγους και περιμένοντας να δω αν η κυβέρνηση θα τα νομοθετήσει αυτά που προτείνουμε και επειδή εν τω μεταξύ δεν της έχω καμία εμπιστοσύνη εξαιτίας της μέχρι τώρα διαχείρισης που έχει κάνει (των υπερτιμολογήσεων, των ελλείψεων, των απευθείας αναθέσεων σε κολλητούς κλπ) δηλώνω πως προσωπικά θα προχωρήσω σε αγορά ειδών προστασίας για το προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων, αξίας όσο το μισό του μισθού μου και θα τα παραδώσω στη διοίκηση του Νοσοκομείου! Αυτή θα είναι η συνεισφορά μου για τον πρώτο μήνα, ενώ αναλόγως τι θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα πράξω τους άλλους δυο μήνες.
Υ.Γ. Ελπίζω αυτή η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην είναι το προπέτασμα καπνού για τη συζητούμενη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων!Παύλος ΠολάκηςΒουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ»Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό cmd.push(function () { 30080.col2_2196325'); 30080.col2_2196325") }); Σχετικά TagsκοροναϊόςΠαύλος Πολάκης
Γεωργιάδης: Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα
«Η αναστολή σημαίνει ότι δεν χάσατε τη δουλειά σας»...
«Η αναστολή σημαίνει ότι δεν χάσατε τη δουλειά σας»Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά το πέρας της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα, τόνισε σε συνέντευξή του, σήμερα το πρωί, στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός σημείωσε πως η επόμενη μέρα αναμφισβήτητα θα έχει δυσκολίες για την ελληνική οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν με το καλό περάσει ο ιός έχουμε μπροστά μας κουπί, όλα όσα κάνουμε έχουν σοβαρή επίπτωση στην οικονομία μας».
«Τίποτα δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο, η ζημιά είναι πραγματική» τόνισε ο υπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση πως τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κοροναϊού θα θέσουν τα πράγματα υπό έλεγχο.
Αναφερόμενος στην αναστολή εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως αυτή δεν έχει χαρακτήρα απώλειας της θέσης εργασίας αλλά αντιθέτως διασφαλίζει τόσο αυτή όσο και το ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα χρήματα τους.
«Η αναστολή σημαίνει ότι δεν χάσατε τη δουλειά σας» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως όσοι είναι σε αναστολή εργασίας όταν η επιχείρηση ανοίξει και πάλι θα είναι στις θέσεις τους.
Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε την άμεση θέσπιση σειράς μέτρων, ακριβώς για να διασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού των πολιτών, ο υπουργός εξέφρασε πως αυτά δεν ενέχουν αυταρχισμό δεδομένου ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός πως κρίθηκε αναγκαίο να ληφθούν.

Επιπρόσθετα εξέφρασε πως αυτά δεν πρόκειται να αρθούν χωρίς να δώσει έγκριση η επιστημονική επιτροπή.
cmd.push(function () { 30080.col2_2195253'); 30080.col2_2195253") }); Σχετικά TagsκοροναϊόςΆδωνις Γεωργιάδης
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου
Αγνός πατριώτης, δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος, αναφέρει η κ. Σακελλαροπούλου
Αγνός πατριώτης, δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος, αναφέρει η κ. ΣακελλαροπούλουΓια έναν γενναίο άνθρωπο, σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ασυμβίβαστο υπερασπιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης και αγνό πατριώτη, κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.
Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος επισημαίνει:«Ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας.
Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας.
Στην οικογένειά του και όσους συμπορεύτηκαν μαζί του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».
cmd.push(function () { 30080.col2_2195651'); 30080.col2_2195651") }); Σχετικά TagsΑικατερίνη ΣακελλαροπούλουΜανώλης Γλέζος
ΣΥΡΙΖΑ για νέα μέτρα: Τέλος στα ημίμετρα, χρειάζεται ουσιαστικό πακέτο στήριξης
Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς
«Το μαρτύριο της σταγόνας ή αλλιώς το μαρτύριο της εβδομαδιαίας ανακοίνωσης πρόσθετων -πλην όμως ανεπαρκών- μέτρων»«Να σταματήσει τα ημίμετρα και να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας», καλούν την κυβέρνηση οι τομεάρχες Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σε δήλωση τους με τίτλο: «το μαρτύριο της σταγόνας ή αλλιώς το μαρτύριο της εβδομαδιαίας ανακοίνωση πρόσθετων -πλην όμως ανεπαρκών- μέτρων», σχολιάζουν ότι «στην αρχή τα μέτρα γίνονται δεκτά ευχάριστα».
Όμως, προσθέτουν, «σιγά σιγά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του, η απογοήτευση και η ανασφάλεια διογκώνονται, οι προσδοκίες δεν βελτιώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, η κατανάλωση καταποντίζεται. Η οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση».
Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση:«Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους.
-Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
-Να σταματήσει να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
-Να σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές 1 δισ. (0,5% του ΑΕΠ).
-Να παρατείνει τώρα την προστασία της πρώτης κατοικίας.
-Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους».
Σημειώνουν ότι η ΝΔ «δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα», καθώς το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν μετράνε στους δημοσιονομικούς στόχους και η χώρα έχει μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.«Η άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και οικονομία με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής της βούλησης», υπογραμμίζουν.
Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό cmd.push(function () { 30080.col2_2195467'); 30080.col2_2195467") }); Σχετικά TagsκοροναϊόςΣΥΡΙΖΑΚυβέρνηση
Μητσοτάκης για Γλέζο: Το παράδειγμα του μένει φωτεινός οδηγός για όλους
«Το μαρτύριο της σταγόνας ή αλλιώς το μαρτύριο της εβδομαδιαίας ανακοίνωσης πρόσθετων -πλην όμως ανεπαρκών- μέτρων»
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατο του αγωνιστή της Αριστεράς«Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας.
Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.
«Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς.
Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία» σημειώνει και προσθέτει ότι υπήρξε ταυτόχρονα και ένας γλυκός άνθρωπος.
«Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου.
Θα μας λείψει πολύ…» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογραμμίζει ότι ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους.
«Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμα του -το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή- μένει φωτεινός οδηγός για όλους.
Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε ενωμένοι δυσκολίες όπως οι σημερινές» σημειώνει.Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και αναφέρει «μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου.
Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη».
cmd.push(function () { 30080.col2_2195749'); 30080.col2_2195749") }); Σχετικά TagsΜανώλης ΓλέζοςΚυριάκος Μητσοτάκης
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον θάνατο του αγωνιστή της Αριστεράς
«Η κυβέρνηση αξιολογεί κάθε μέρα την πορεία της οικονομίας»«Η κυβέρνηση αξιολογεί κάθε μέρα την πορεία της οικονομίας, την επέκταση της πανδημίας και την αποδοτικότητα των μέτρων», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης της οικονομίας και για μετά τον Απρίλιο.
Μιλώντας για το "μαξιλάρι" που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι διαφορετική η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων και άλλο αν υπάρχει το ρευστό.
Στα δημοσιονομικά είπε πως έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όπως και κανένας περιορισμός στη χρήση μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Ανέφερε ότι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 36,6 δις ευρώ εκ των οποίων τα 15,7 δις ήταν το λεγόμενο "μαξιλάρι" μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως έκτοτε η Ελληνική Δημοκρατία έχει βγει με τη νέα κυβέρνηση δύο φορές στις αγορές με 10ετες και 15ετές ομόλογο.
«Αν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειώνονταν στα 9 δις και δεν θα διατηρούνταν στο επίπεδο που είναι σήμερα.
Παρότι υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αλόγιστοι στη χρήση τους, πρέπει να υπάρχει συνείδηση. Αυτά τα χρήματα δεν είναι του Σταϊκούρα σήμερα ή του Τσακαλώτου, ούτε του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα.
Θα τα διαφυλάξουμε», επισήμανε.Ερωτηθείς πότε θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού τόνισε πως είναι πρωτοφανής η κατάσταση, ανέφερε πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν είναι κανείς σε θέση να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν οι εξετάσεις.
Επίσης για τον αριθμό των ΜΕΘ είπε ότι έχουν φτάσει τις 870. «Θα συνεχίσουμε να τις διευρύνουμε, φροντίζοντας και για το προσωπικό σε αυτές.
Κλειδί για να μην τις χρειαστούμε, είναι να μείνουμε στο σπίτι και να αποφύγουμε την απότομη κορύφωση της πανδημίας», συμπλήρωσε.Ειδικά για την εξέλιξη της πανδημίας, είπε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι καλύτερη από τις περισσότερες άλλες χώρες και εξελίσσεται καλύτερα από το σενάριο που είχαν εκπονήσει στην αρχή οι ειδικοί.
"Αυτό συμβαίνει γιατί λάβαμε γρήγορα μέτρα τα οποία αρχίζουν να αποδίδουν», συνέχισε και έδωσε στη δημοσιότητα γραφήματα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων.
«Η Ελλάδα έχει καλύτερη πορεία από άλλες χώρες.
Κανένας εφησυχασμός όμως.
Δεν πρέπει να διαταράξουμε αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.
Σημασία έχει να τηρούμε τα αυστηρά μέτρα για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση», πρόσθεσε.Σχετικά με ανάρτηση του κ. Μόσιαλου για τα τεστ ταχείας διάγνωσης, είπε πως όλα είναι σε γνώση της κυβέρνησης και πως «για τέτοιου είδους αποφάσεις αρμόδιο είναι το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου υγείας το οποίο εισηγείται και ο πρωθυπουργός αποφασίζει».
Φέτος γιορτάζουμε το Πάσχα από το σπίτιΣε ότι αφορά το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών τις ημέρες του Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς.
«Φέτος γιορτάζουμε το Πάσχα από το σπίτι.
Αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να το γιορτάσουμε με τα ήθη, τα έθιμα και φυσικά την πίστη μας.
Αξιολογούμε κάθε συζήτηση. Θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε αυτό το ζητούμενο μέσα στις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει περισσότερα περιοριστικά μέτρα χαρακτηρίζοντας συγκινητική την ανταπόκριση των πολιτών στα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Μιλώντας για την αντίδραση της Ευρώπης ο κ. Πέτσας είπε ότι «η εμπειρία δείχνει ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ευρώπη προχωρά πιο ισχυρή μέσα από διαρκείς κρίσεις» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε κοντά σε περισσότερες κοινές λύσεις, μία εκ των οποίων είναι η έκδοση ευρωομολόγου».
Σε ερώτηση αν εξετάζει η κυβέρνηση μείωση των μισθών στο δημόσιο, είπε ότι δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή και πως «αν υπάρξει θα σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέρα από το χρονικό ορίζοντα που έχουμε βάλει».
Αντίστοιχα για το ενδεχόμενο παράτασης της προστασίας της α' κατοικίας είπε πως είναι κάτι που εξετάζεται, συζητείται και αξιολογείται ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην αναστολή των αιτήσεων ασύλου.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται ότι η Τουρκία μπορεί να μετακυλήσει την ένταση στην Κρήτη, είπε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης, ότι το απέδειξε στον Έβρο και στα νησιά και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Τέλος σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών των δυτικών Βαλκανίων και τόνισε: «Μέσα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας και συγκεκριμένα της Βόρειας Μακεδονίας η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα μέσα πίεσης για να ικανοποιηθούν τα εθνικά συμφέροντα.

Τα κεφάλαια θα ανοίγουν και θα κλείνουν όταν ικανοποιούν τα συμφέροντα της Ελλάδας η οποία θα μπορεί να προβάλλει και βέτο».
cmd.push(function () { 30080.col2_2195650'); 30080.col2_2195650") }); Σχετικά TagsκοροναϊόςΣτέλιος Πέτσας
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ AFO.GR
Close